Skip to the content

Diverse

 

X.X Bytte til ny lisenskode

Lisensen for Future Verksted og Future Dekk gjelder for ett år om gangen og må fornyes før den 1. mars hvert år. Så snart man har betalt lisens og serverleie skal man få tilsendt lisenskode for neste år. Blir ikke ny lisenskode/lisensnøkkel lagt inn i Future får man varsel 10 dager før lisensen går ut (se bilde 15.1.1). Bytte man ikke til ny lisenskode før fristen går ut vil man ikke lenger kunne starte Future. Har du ikke mottatt ny lisenskode må du ta kontakt med Norbits AS på support@norbits.no.

Bytte av lisenskode

Skjermbildet for å bytte lisenskode finner man ved å velge Fil -> Administrator -> Lisensinformasjon. I lisensbrevet som man har mottatt står informasjonen man trenger. Navnet er sansynligvis det samme som før, men dato og lisenskode/lisensnøkkel må byttes ut med det nye man har fått.

Skjermbilder for lisenskode

 

 

X.X EHF-faktura

For å kunne sende EHF-faktura i fra Future må man først tegne et abonnement hos EHFportal.no. Det er kun abonnementet som heter Integrert løsning som kan integreres med Future. Etter å ha tegnet abonnement får man tilsendt brukernavn og passord som må legges inn i Innstillinger under fanen Proxy + div. innstillinger i Future. Se mere info i kapittel 2.21 Proxy + div. innstillinger. For at endringene skal tre i kraft må Future startes på nytt. Hvis man ikke har fått oppgitt EHF-nummeret til kunden kan man søke det opp i ELMA-registeret. Dette er registeret for alle registrerte EHF-kunder. EHF-nummeret må legges inn to steder på kundekortet til kunden i Future og det er viktig at det består KUN av tall. Først i feltet Org./person nr. i fanen Kunde detaljer og så i feltet E-faktura adresse (EHF) i fanen Flere opplysninger. Se bilde under.

Tekstfelt for orgnr.

Bilde: x.x.1: Tekstfelt for orgnr som må fylles ut.

For å sende en faktura som EHF velger man bare knappen Fakturer som vanlig. Er kunden registrert med gyldig EHF-nummer vil man få en melding om at fakturaen vil gå som e-faktura. Etter at den er sendt vil man få opp en ny melding, denne gang om at e-fakturaen ble sendt.

EHF-fakturaen blir lagres som en tekstfil og lastet opp til ftp-serveren til ehfportal.no. Er det feil på fakturaen man har sendt vil man få en epost i fra ehfportal.no med info om hva som feilet. Derfor er det viktig å lese de epostene man får for å kunne rette opp feilen og sende fakturaen på nytt. Hvis man selv har mistanke om at EHF-fakturaen ikke er blitt behandlet at ehfportal.no kan man sjekke om EHF-fakturaen er på korrekt format ved å bruke denne validatoren: https://www.ehfportal.no/validate.php. Vanlige feil er at det har sneket seg inn noen ugyldige tegn i noen av tekstfeltene eller at beløpet ikke stemmer fordi det har komt til noen ekstra desimaler.

Tips: En kopi av fakturaen på PDF-format blir sendt ved som vedlegg når man bruker EHF-fakturering, så sant man har haket av at det skal opprettes PDF-filer av alle tilbud, faktura og kontant-utskrifter. Dette valget finnes under Innstillinger, under fanen Generelt og heter Opprett PDF-kopi av alle tilbud, faktura- og kontant-utskrifter.

 

 

X.X Eksport av faktura- og posteringsjournal

I Future kan man eksportere regnskapstallene ut til de mest vanlige økonomisystemene. Se bildet under for full oversikt over hvilke systemer som støttes. Man har tre ulike valg for hvilke faktura som skal bli med i sksporten; alle umerkede fakturaer i ønsket datointervall, både merkede og umerkede fakturaer i ønkset datointervall eller alle basert på fakturaintervall.

Resultatet blir lagret i en datafil på ønsket sted på disken. Man kan endre filnavnet på journalfilen om man ønsker å beholde dataene til senere brukt, endrer man ikke filnavnet blir dataene i filen overskrevet når man kjører ny eksport. Skal dataene sendes til regnskapsfirma kan dataene sendes direkte til mottaker ved å legge inn epostadressen til vedkommende. Er Future satt opp med en egen epostkonto vil eposten bli sendt når man klikker på knappen for ønsket regnskapssystem på høgre side av skjermbildet. Har man ikke satt opp Future med egen epostkonto kan man sende eposten via Outlook (lokalt på skrivebordet), da må man huske på å huke av for Send via Outlook (Outlook må være installert).

Ønsker man også å ta ut en oversikt på pdf i tillegg til datafilen må man huke av for Skriv ut fakturajournal. Da vil også dette bli skrevet ut på printeren. Er ikke det ønskelig er det bare i tillegg å huke av for Forhåndsvisning. Da vil man i bildet for forhåndsvisning av pdf-filen få valgene om å skrive ut til printer, sende på epost eller bare avbryte/lukke. Tre andre viktige valg er om man vil skrive ut Internfakturajournal, Eksport kun kredittsalg eller Eksport kun kontantsalg. På de to siste valgene er det viktig at man velger kun en om gangen, man kan enten bare eksportere kredittsalg eller bare kontantsalg. Er ingen av de to siste valgene valgt vil datafilen inneholde både kreditt- og kontantsalg.

Når valgene over er gjort gjenstår bare å starte selve eksporten. På høgre side av skjermbildet er det lagt opp knapper for de mest vanlige økonomisystemene. 

Faktura- og posteringsjournal

 

 

X.X PKK (Periodisk kjøretøykontroll)

Fra februar 2019 blir det nye regler for tidspunkt for PKK. Tidligere var det siste siffer i registreingsnummeret som bestemte tidpunkt for kontroll. I følge de nye reglene skal nå kontrollen uføres innen to år fra siste kontroll eller fra dato for førstegangsregistrering. Fra Future Verksted vil dette bli støttet fra og med versjon 6.20.60.

Det finns pr. i dag ingen web-API hos Vegvesenet som gir ut denne informasjonen i sanntid. Derfor blir tidspunkt for neste PKK bare oppdatert fra filene vi får fire ganger i året fra Vegvesenet. Også de som kjører Future Verksted lokalt vil få sin lokale motorvogndatabase oppdatert i fra Norbits sin sentrale motorvogndatabase så snart denne blir oppdatert.
Dataene er som nevnt ikke i sanntid, men kan fort være inntil 3-4 måneder gamle. Dette vil normalt sett ikke være noe stort problem da PKK maks er en gang i året. Det vil selvsagt kunne forekomme at biler som blir kalt inn alt er blitt godkjent et annet sted. Dette er noe som også kunne skje tidlegere når bilene ble kalt inn på siste siffer i registreringsnummeret.
Mere info på Statens Vegvesen sine sider om Nye regler for EU-kontroll.

 

x.x Anbefalt printer for merkelapper til dekkhotell

Vi brukar å anbefale printeren Zebra GK420D for utskrift av merkelapper til dekkhotell (https://www.dustin.no/product/5010617690/gk420d-dt-203dpi-usbethernet)
Denne har vi kjennskap til i fra andre kunder, i tillegg til at vi har installert driveren på hostingsenteret vårt.I de aller fleste tilfeller er det bare å installere den lokalt på pc, og så vil den uten noen ekstra grep dukke opp på ASP (eksternt skrivebord) når man har logget seg på.

 

 

x.x Import av dekk og felg i Future Verksted

Om man ønsker å importere prislister med dekk og felg må man først velge Dekk og felg, slik som vist på bildet under. I utangspunktet vises bare leverandører av bildeler i denne listen, men velger man Dekk og felg og trykker på Oppdater får man opp et nytt vindu som viser alle prisfiler for dekk og felg (se neste bilde).

Import av prisliste for dekk og felg i Future Verksted

Bilde 1: Import av prisliste for dekk og felg i Future Verksted

Skjermbilde for dekk og felg i Future Verksted

Bilde 2: Skjermbilde for dekk og felg i Future Verksted

 

 

 

x.x Vedlikehold/oppdatering av Future

Future blir stadig oppdatert med nye funksjoner og feil blir fikset. De som kjører Future på våre servere slipper å tenke på dette da vi legger ut nye versjoner så snart de er klare. Derimot må de som har valgt å kjøre Future Verksted på egen server passe på dette selv, da må man med gjevne mellomrom sjekke om det har komt ny versjon. Dette gjør man via Hjelp-menyen i Future ved å velg Hent siste versjon av Future fra internett. I vinduet som dukker opp på skjermen klikker man på Finn ut om det finnes en nyere versjon. Svarer man Ja/Yes på neste spørsmål vil man få opp et nytt vindu med info om nyheter i nyeste versjon av Future Verksted. Se bildet under. Ved å klikke på knappen merket Notepad får man opp en komplett endringslogg der siste endringer vises i bunnen. For å laste ned programfilen trykker man på knappen Last ned som starter nedlasting og oppdatering til ny versjon.

Merk! Husk at oppdateringen av Future må skje på hovedmaskinen/serveren, der Future Verksted er installert. I tillegg må man starte opp Future som administrator. Dette for at programmet skal ha rettigheter til å legge inn nye filer og bytte ut den gamle Future.exe med ny. For det siste kreves det en omstart av maskinen.

Nedlasting av nyeste versjon av Future Verksted

 

 

x.x Backup av Future på lokal PC

Det blir tatt backup flere ganger per dag av de Future-løsningene som kjører på våre servere. De som har valgt å kjøre Future Verksted på egen server nyter ikke godt av dette og må derfor ta hånd om dette selv. Norbits anbefaler at man benytter et 3.parts program som for eksempel SQL Backup and FTP for å ta backup av Future-databasen. Dette programmet er designet kun for å ta backup av SQL-databaser, derfor man må ha et annet backupprogram i tillegg for å få en fullstendig backup av filene som hører til Future Verksted. Vanligvis ligger disse filene i mappa C:/Norbits/Future/.

 

 

x.x Import av OCR-fil

Når man har inngått en OCR-avtale med banken om å bruke KID-nummer på faktura kan man laste ned en OCR-fil i fra nettbanken med oversikt over de fakturaene som er betalte. Filen laster man ned på sin egen PC og importerer den inn i Future. For de som kjører Future på eksternt skrivebord er det viktig at OCR-filen blir kopiert inn dit slik at Future kan nå den. I skjermbildet Reskontro er det en egen knapp for import av denne filen. Klikk på knappen, bla frem til der filen er lagret på disken og så åpne den. Da blir den importert inn i Future og straks etter vil man få en status over hvordan importen forløp. Når Reskontrobildet blir oppdatert vil de betalte postene bli lukket og forsvinne fra visningen (viser kun åpne poster).

Import av OCR-fil

 

Fant du ikke svaret du var ute etter?

Fortvil ikke, vi er her for å hjelpe deg.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å løse problemet ditt.