Skip to the content

Diverse

 

X.X Bytte til ny lisenskode

Lisensen for Future Verksted og Future Dekk gjelder for ett år om gangen og må fornyes før den 1. mars hvert år. Så snart man har betalt lisens og serverleie skal man få tilsendt lisenskode for neste år. Blir ikke ny lisenskode/lisensnøkkel lagt inn i Future får man varsel 10 dager før lisensen går ut (se bilde 15.1.1). Bytte man ikke til ny lisenskode før fristen går ut vil man ikke lenger kunne starte Future. Har du ikke mottatt ny lisenskode må du ta kontakt med Norbits AS på support@norbits.no.

Bytte av lisenskode

Skjermbildet for å bytte lisenskode finner man ved å velge Fil -> Administrator -> Lisensinformasjon. I lisensbrevet som man har mottatt står informasjonen man trenger. Navnet er sansynligvis det samme som før, men dato og lisenskode/lisensnøkkel må byttes ut med det nye man har fått.

Skjermbilder for lisenskode

 

 

X.X EHF-faktura

For å kunne sende EHF-faktura i fra Future må man først tegne et abonnement hos EHFportal.no. Det er kun abonnementet som heter Integrert løsning som kan integreres med Future. Etter å ha tegnet abonnement får man tilsendt brukernavn og passord som må legges inn i Innstillinger under fanen Proxy + div. innstillinger i Future. For at endringene skal tre i kraft må Future startes på nytt. Hvis man ikke har fått oppgitt EHF-nummeret til kunden kan man søke det opp i ELMA-registeret. Dette er registeret for alle registrerte EHF-kunder. EHF-nummeret må legges inn to steder på kundekortet til kunden i Future. Først i feltet Org./person nr. i fanen Kunde detaljer og så i feltet E-faktura adresse (EHF) i fanen Flere opplysninger.
For å sende en faktura som EHF velger man bare knappen Fakturer som vanlig. Er kunden registrert med gyldig EHF-nummer vil man få en melding om at fakturaen vil gå som e-faktura. Etter at den er sendt vil man få opp en ny melding, denne gang om at fakturaen ble sendt.

Tips: PDF av faktura blir sendt ved som vedlegg når man bruker EHF-fakturering, så sant man har haket av at det skal opprettes PDF-filer av alle tilbud, faktura og kontant-utskrifter. Dette valget finnes under Innstillinger, under fanen Generelt og heter Opprett PDF-kopi av alle tilbud, faktura- og kontant-utskrifter.

 

 

 

X.X Eksport av faktura- og posteringsjournal

I Future kan man eksportere regnskapstallene ut til de mest vanlige økonomisystemene. Se bildet under for full oversikt over hvilke systemer som støttes. Man har tre ulike valg for hvilke faktura som skal bli med i sksporten; alle umerkede fakturaer i ønsket datointervall, både merkede og umerkede fakturaer i ønkset datointervall eller alle basert på fakturaintervall.

Resultatet blir lagret i en datafil på ønsket sted på disken. Man kan endre filnavnet på journalfilen om man ønsker å beholde dataene til senere brukt, endrer man ikke filnavnet blir dataene i filen overskrevet når man kjører ny eksport. Skal dataene sendes til regnskapsfirma kan dataene sendes direkte til mottaker ved å legge inn epostadressen til vedkommende. Er Future satt opp med en egen epostkonto vil eposten bli sendt når man klikker på knappen for ønsket regnskapssystem på høgre side av skjermbildet. Har man ikke satt opp Future med egen epostkonto kan man sende eposten via Outlook (lokalt på skrivebordet), da må man huske på å huke av for Send via Outlook (Outlook må være installert).

Ønsker man også å ta ut en oversikt på pdf i tillegg til datafilen må man huke av for Skriv ut fakturajournal. Da vil også dette bli skrevet ut på printeren. Er ikke det ønskelig er det bare i tillegg å huke av for Forhåndsvisning. Da vil man i bildet for forhåndsvisning av pdf-filen få valgene om å skrive ut til printer, sende på epost eller bare avbryte/lukke. Tre andre viktige valg er om man vil skrive ut Internfakturajournal, Eksport kun kredittsalg eller Eksport kun kontantsalg. På de to siste valgene er det viktig at man velger kun en om gangen, man kan enten bare eksportere kredittsalg eller bare kontantsalg. Er ingen av de to siste valgene valgt vil datafilen inneholde både kreditt- og kontantsalg.

Når valgene over er gjort gjenstår bare å starte selve eksporten. På høgre side av skjermbildet er det lagt opp knapper for de mest vanlige økonomisystemene. 

Faktura- og posteringsjournal

 

 

10.x Feilstavet navn i Hjulsett på hotellet

Når man legger inn kundens dekk i dekkhotellavtalen er det noen triks man kan gjøre for å spare tid. I kolonnene Merke og Mønsternavn vil det komme opp forslag på navn når man begynner å skrive, så sant merkenavnet alt finnes. Da er det bare å trykke ENTER for velge det markerte navnet (se bilde under). Kommer det ikke opp noen forslag betyr det at det dette navnet ikke er lagt inn enda.
Så snart man har fyllt inn all data for ett av dekkene og så kan man bruke knappen Kopier linje for å duplisere informasjonen til de tre neste dekkene. Trenger man å endre for eksempel mønsterdybde på noen av dekkene kan det gjøres i etterkant.

Hjulsett på hotellet

Tips: Har man tidligere vært så uheldig å stave dekk- eller mønsternavn feil vil også dette navnet dukke opp som forslag. Ønsker man å endre dette må det gjøres ved hjelp av sqlscript rett i databasen. Men dette gjør man på eget ansvar da det kan føre til store konsekvenser om gjør noe feil. I kapittel X.X står det mere om hvordan man søker opp og endrer data ved hjelp av sql mot databasen. Start opp skjermbildet for sql slik: Fil -> Administrator -> Kjør sql spørring. Har man for eksempel skrevet Nokian feil, så brukar man dette sqlscriptet for å søke fram alle varianter av navnet: "select * from DEKKHOTELLDEKK where DHD_MERKE LIKE 'Nok%'". Når man får opp listen med alle dekk registrert med Nokian eller lignende navn ser man hvilke som bør endres. Da blir neste steg å endre det feilstavede til riktig navn. "update DEKKHOTELLDEKK set DHD_MERKE = 'Nokian' where DHD_MERKE = 'Noka'
GO".

 

X.X PKK (Periodisk kjøretøykontroll)

Fra februar 2019 blir det nye regler for tidspunkt for PKK. Tidligere var det siste siffer i registreingsnummeret som bestemte tidpunkt for kontroll. I følge de nye reglene skal nå kontrollen uføres innen to år fra siste kontroll eller fra dato for førstegangsregistrering. Fra Future Verksted vil dette bli støttet fra og med versjon 6.20.60.

Det finns pr. i dag ingen web-API hos Vegvesenet som gir ut denne informasjonen i sanntid. Derfor blir tidspunkt for neste PKK bare oppdatert fra filene vi får fire ganger i året fra Vegvesenet. Også de som kjører Future Verksted lokalt vil få sin lokale motorvogndatabase oppdatert i fra Norbits sin sentrale motorvogndatabase så snart denne blir oppdatert.
Dataene er som nevnt ikke i sanntid, men kan fort være inntil 3-4 måneder gamle. Dette vil normalt sett ikke være noe stort problem da PKK maks er en gang i året. Det vil selvsagt kunne forekomme at biler som blir kalt inn alt er blitt godkjent et annet sted. Dette er noe som også kunne skje tidlegere når bilene ble kalt inn på siste siffer i registreringsnummeret.
Mere info på Statens Vegvesen sine sider om Nye regler for EU-kontroll.

 

Fant du ikke svaret du var ute etter?

Fortvil ikke, vi er her for å hjelpe deg.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å løse problemet ditt.