Skip to the content

3 Kunder

I kundearkivet administrerer man kundene sine, enten ved å opprette nye kunder, slette kunder eller redigere eksisterende kunder. For å komme til skjermbildet kan man gå via menyvalget Arkiv –> Kunder eller ved å trykke hurtigtast F4. I tillegg til å endre informasjonen på en kunde kan man i skjermbildet Kunder se på statistikk, se hvilke tilbud/ordrer/fakturaer som er opprettet på kunden eller angi rabatter pr. varegruppe for den enkelte kunde.
Kunder kan også opprettes direkte i skjermbildet Ordrer, oppe i venstre hjørne mens man skriver en ordre.

Skjermbilde Kunder

Bilde 3.1: Kundekortet

 

 

3.1 Finn en kunde

Ønsker man å søke frem informasjon om en bestemt kunde er det flere måter å starte på. Man kan velge Finn -> Finn kunde i hovedmenyen, gå til skjermbildet Kunde og så trykke enten Ctlr+F eller bare trykke Ctrl+F4. Felles for alle tre er at man får opp søkebildet Søk etter kunde. I dette skjermbildet kan man søke etter en eller flere kunder ved hjelp av feltene som man finner i toppen av skjermbildet. Når man har fått ett eller flere treff på søket kan man bare dobbeltklikke på ønsket kunde i resultatlisten og få opp kundekortet til denne kunden.

Tips: For å finne alle navn og etternavn som for eksempel inneholder teksten 'john' setter man prosenttegn foran søketeksten. Med dette søket, '%johan', får man treff på både Johan Nilsen og Nils Johansen.

Merk: Man kan bare slette kunder som ikke er knyttet til tilbud/ordre/faktura. Dette er for å ta vare på historiske data. I stedet kan man deaktivere kunden ved å fjerne haken foran Kunde er aktiv. Da vil man ikke få treff på kunden i vanlige søk. Det er fullt mulig å søke etter deaktiverte kunder også, men da må man først huke av for valget Søk også i in-aktive kunder.

Søk etter kunde

Bilde 3.1.1: Søk etter kunde

Tips: Det er også mulig å eksportere søkeresultatet til Excel. For eksemple kan man søke etter alle kunder som har postnummer som begynner med 570. Da vil man få treff på alle kunder fra Voss. Høgreklikker man i søkeresultatet og velger Eksporter til Excel så kan man lagre dette resultatet som en Excel-fil. Her vil man kun få de 7 kolonnene som er definert i søkeresultatet. Se Bilde 3.1.1.

 

 

3.2 Registrere en ny kunde

For å registrere en ny kunde trykker man bare på knappen Ny i hovedmenyen eller Ctrl+N. Da blir kundekortet tømt for eventuelle data og klargjort for å skrive inn informasjon om ny kunde. Etter at den nye kassalova ble innført den 01.01.2019 er det nå ikke lov å bruke kunder som ikke kan indentifiseres, nå må nå alle kunder registreres med fullt navn og adresse for at det skal være mulig å fakturere. I tillegg krever Future at feltene Leveringsbetingelse, Rabattavtale og Kundetype blir gitt en verdi. Husk å lagre etter at informasjonen er lagt inn.

Det er ikke bare i kundeskjermbildet at man kan registrere nye kunder, men også fra skjermbildene Velg bil og Ordrer. Når man begynner å skrive inn kundens navn får man opp et søkevindu med knappen Ny kunde. Først får man opp et vindu der man kan skrive inn mobilnr til kunden, ved hjelp av det blir diverse kundedata automatisk fyllt inn (se Bilde 3.2.1).

Tips: Har du telefonnummeret til kunden man spare litt tid med å hente kundeinformasjon i fra Eniro. Trykk på knappen til høgre for feltet Kundenr og fyll inn telefonnummer inn i vinduet som kommer opp. Får Eniro treff på telefonnummeret fyller Future inn navn, telefonnummer og adresse på kundekortet.

Registrere ny kunde fra regnr
Bilde 3.2.1: Oppslag av kunde fra regnr

Tips: Abonnerer man på tjeneste i fra Bisnode kan man slå opp kundens navn, mobilnummer og adresse kun med hjelp av regnr. Når man har opprettet et abonnement legger man bare brukernavn og passord inn i Innstillinger, under fanen Proxy + div innstillinger. Når det er gjort og Future er startet på nytt skal knappen merket Bisnode vises i skjermbildet Velg bil, til høgre for feltene for regnr og kundens navn. Se Bilde 3.2.1.

 

 

3.3 Import av kundeliste

Om man har brukt et annet ordresystem/faktureringssystem tidligere så har man gjerne en liste med kunder som man gjerne vil importere inn i Future. Innebygd i Future er det en importfunksjon for kunder. Det som kreves er at kundene er lagt inn i en datafil på riktig format. Når det er gjort velger man bare import-funksjonen under Fil-menyen (meny:  Fil -> Administrator -> Import av data...). Beskrivelsen av filformatet for kundeimport ligger på nedlastingssiden for Future og heter Formatbeskrivelse kundeimport. Dette kan man gjøre selv eller få Norbits til å gjøre jobben.

 

 

3.4 Utskrift av kundeliste

Når man står i kundebildet kan man enten velge Skriv ut-knappen eller trykke Ctrl+P for å aktivere utskriftsbildet for kundeliste. For å få ut ønsket kundeliste har man ganske mange kriterier å filtrere på, alt i fra alle kunder i et kundenummerintervall til kunder som har handlet en spesiell vare. Valgene er stort sett selvforklarende. Listen man får ut kan man sortere enten på navn eller kundenummer. Når man har satt de kriteriene man ønsker er det bare å trykke på knappen Skriv ut. Rapporten vil først bli vist til skjerm. Da kan man velge om man vil sende rapporten til skriver, sende den på e-post til noen eller lagre den som f.eks. et pdf-dokument. Etter det er gjort får man også opp valget om man vil lagre rapporten på Excel-format, noe som kan være nyttig om man vil lagre lista til senere bruk eller om man ønsker å jobbe videre med den.

Utskrift av kundeliste

Bilde 3.4.1: Utskrift av kundeliste

 

 

3.5 Avtalekunder

En avtalekunde opprettes i utgangspunktet helt likt som en vanlig kunde. Som vist i Bilde 3.1 er Ola Norman lagt inn som både kundeeier (Velg kunde eier) og fakturamottaker (Velg faktura mottaker). Dette skjer automatisk når man oppretter en ny kunde. Her kan man istedet bytte ut Ola Normann med en annen kunde som skal stå som eier og fakturamottaker. Man klikker bare på de to feltene og søker opp kunden som være eier og/eller fakturamotaker.

 

Fant du ikke svaret du var ute etter?

Fortvil ikke, vi er her for å hjelpe deg.

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å løse problemet ditt.